Featured Post

Wae Rebo, Eksotisme desa adat terindah di puncak Flores

Friday, December 28, 2018

MENGENAL CITA RASA KOPI TERBAIK KHAS NUSANTARA

Mengenal cita rasa 12 Varieras kopi Terbaik khas indonesia




     Hasil perkebunan kopi di Indonesia sudah sangat dikenal oleh penikmat kopi di dunia. Hal ini dikarenakan indonesia memiliki bentang alam yang sangat subur ditambah lagi karakteristik kandungan tanah dan geografis tiap daerah memiliki karakteristik yang berbeda-beda. Cita rasa kopi dipengaruhi oleh banyak faktor alam antara lain :

  • jenis tanah
  • tinggi tanah dari permukaan laut
  • Varietas kopi
  • Tanaman yang tumbuh disekitar perkebunan kopi
  • Pemrosesan dan lama penyimpanan
        Kenikmatan cita rasa kopi itu sendiri dapat di nilai dari beberapa aspek seperti body (kekentalan), flavor (rasa), acidity (tingkat keasaman).


     Adapun cita rasa khas 12 varietas kopi terbaik khas Indonesia antara lain:

1. KOPI GAYO

  • Jenis      : Arabika
  • Body      : Full
  • Flavor    : Tanah, spicy
  •  Acidity  : Mild / sedang
  •  Asal       : Aceh


2. KOPI MANDAILING
  • Jenis      :  Arabika
  • Body      : Full
  • Flavor    : Tanah, tembakau, kuat
  •  Acidity  : Low
  •  Asal       : Sumatera Utara

3. KOPI SIDIKALANG
  • Jenis      : Arabika
  • Body      : Full
  • Flavor    : Coklat, karamel, rempah
  •  Acidity  : Low
  •  Asal       : Sumatera Utara

4. KOPI LINTONG
  • Jenis      : Arabika
  • Body      : Full
  • Flavor    : Kacang, rempah, spicy
  •  Acidity  : Mild
  •  Asal       : Sumatera Utara

5. KOPI LAMPUNG
  • Jenis      : Robusta
  • Body      : Full
  • Flavor    : Tanah, tembakau
  •  Acidity  : Low
  •  Asal       : Lampung

6. KOPI KABA
  • Jenis      : Arabika
  • Body      : Medium
  • Flavor    : Buah, karamel, lemon
  •  Acidity  : Mild
  •  Asal       : Bengkulu

7. KOPI GUNUNG PUNTANG
  • Jenis      : Arabika
  • Body      : Medium
  • Flavor : Blueberry, floral, jasmine, vanila, lychee
  •  Acidity  : Mild
  •  Asal       : Jawa Barat

8. KOPI JAVA ESTATE
  • Jenis      : Arabika
  • Body      : Medium
  • Flavor    : Cokelat, kacang, herbal
  •  Acidity  : Mild
  •  Asal       : Jawa

9. KOPI BALI KINTAMANI
  • Jenis      : Arabika
  • Body      : Light
  • Flavor    : Jeruk, kacang, cokelat, floral
  •  Acidity  : Mild
  •  Asal       : Bali

10. KOPI FLORES
  • Jenis      : Arabika
  • Body      : Full
  • Flavor : Cokelat, spicy, tembakau, citrus, floral, kayu, kuat
  •  Acidity  : High
  •  Asal       : Nusa Tenggara Timur

11. KOPI TORAJA KALOSI (CELEBES)
  • Jenis      : Arabika
  • Body      : Medium
  • Flavor  : Cokelat, karamel, herbal, fruity
  •  Acidity  : Mild
  •  Asal       : Sulawesi Selatan

12. KOPI WAMENA
  • Jenis      : Arabika
  • Body      : Medium
  • Flavor    : Fruity, balance, clean
  •  Acidity  : Mild
  •  Asal       : Papua

          12 varietas ini adalah kopi terbaik Indonesia yang sudah sangat dikenal dunia. Karakteristik masing-masing kopi dipengaruhi letak geografis lahan kebun itu sendiri. Meski begitu hasil akhir cita rasa kopi juga ditentukan pada saat proses pengolahan pasca panen, penyimpanan, tingkat roasting serta teknik pembuatan kopi itu sendiri. Baik dengan mesin espresso maupun dengan teknik manual brewing.

Thursday, December 27, 2018

Getting to know the taste of coffee Varietas Top 12 Results typical Indonesian

Getting to know the taste of coffee Varietas Top 12 Results typical Indonesian 

         Coffee plantations in Indonesia is very well known by connoisseurs of coffee in the world. This is because Indonesia has a very lush landscape coupled soil properties and geographical characteristics of each region has different characteristics. Coffee flavor is influenced by many natural factors, among others: 
  • soil type 
  • ground height of the sea 
  • surface varieties of coffee plants that grow around 
  • coffee plantations processing and storage 

          Enjoyment coffee flavor itself can be in the value of some aspects such as body (viscosity), flavor ( flavors), acidity (acidity level). The distinctive taste of the best coffee varieties typical 12 Indonesia, among others:

1. GAYO COFFEE
  • Type: Arabica 
  • Body: Full 
  • Flavor: Land, spicy 
  • Acidity: Mild / moderate 
  • Origin: Aceh
2. MANDHELING COFFEE
  • Type: Arabica 
  • Body: Full 
  • Flavor: Land, tobacco, strong 
  • Acidity: Low 
  • Origin: North Sumatra 
3. SIDIKALANG COFFEE
  • Type: Arabica 
  • Body: Full 
  • Flavor: Chocolate, caramel, spices 
  • Acidity: Low 
  • Origin: North Sumatra
4. LINTONG COFFEE
  • type: Arabica 
  • Body: Full 
  • Flavor: Nuts, spices, spicy 
  • Acidity: Mild 
  • Origin: North Sumatra, 
5. LIWA COFFEE
  • type :Robusta 
  • Body: Full 
  • Flavor: Land, tobacco 
  • Acidity: Low 
  • Origin: Lampung 
6. KABA COFFEE
  • type: Arabica 
  • Body: Medium 
  • Flavor: fruit, caramel, lemon 
  • Acidity: Mild 
  • Origin : Bengkulu 
7. PUNTANG MOUNT COFFER
  • type: Arabica 
  • Body: Medium 
  • Flavor: Blueberry, floral, jasmine, vanilla, lychee 
  • Acidity: Mild
  • Origin: West Java 
8. JAVA ESTATE COFFEE
  • Type: Arabica 
  • Body: Medium 
  • Flavor: Chocolate, nuts, herbs 
  • Acidity: Mild 
  • Origin: Java 
9. BALI KINTAMANI COFFEE
  • Type: Arabica 
  • Body: Light 
  • Flavor: Orange, nuts, chocolate, floral 
  • Acidity: Mild 
  • Origin: Bali 
10. FLORES COFFEE
  • Type : Arabica 
  • Body: Full 
  • Flavor: Chocolate, spicy, tobacco, citrus, floral, wood, strong 
  • Acidity: High 
  • Origin: East Nusa Tenggara 
11. TORAJA Kalosi COFFEE (CELEBES) 
  • type: Arabica 
  • Body: Medium 
  • Flavor: Chocolate, caramel, herbal, fruity 
  • Acidity: Mild 
  • Origin: South Sulawesi 
12. WAMENA COFFEE
  • type: Arabica 
  • Body: Medium 
  • Flavor: Fruity, balance, clean 
  • Acidity: Mild 
  • Origin: Papua 
    12 varieties are the best coffee Indonesia that is well known world. The characteristics of each coffee plantation land affected geographical location itself. Even so the final outcome coffee flavor is also determined during the process of post-harvest processing, storage, degree of roasting and coffee-making technique itself. Neither the espresso machine as well as with manual brewing techniques.